Duur en voorwaarden toelaatbaarheidsverklaring
Geldigheidsduur
De geldigheidsduur van een toelaatbaarheidsverklaring voor het speciaal onderwijs is per individuele situatie verschillend, maar heeft een maximumduur van drie jaar. Elke toelaatbaarheidsverklaring bevat een terugplaatsingsperspectief. Voor het speciaal onderwijs zijn er drie soorten toelaatbaarheidsverklaringen mogelijk (categorie 1, 2 en 3), oplopend in de mate van extra ondersteuning.
Voorwaarden toelaatbaarheidsverklaring speciaal onderwijs
Een toelaatbaarheidsverklaring voor het speciaal onderwijs wordt alleen afgegeven als:
A
De leerling niet past binnen het schoolondersteuningsprofiel van het basisonderwijs of het speciaal basisonderwijs;
B
Een ontwikkelingsperspectiefplan voor de betreffende leerling aanwezig is;
C
Het samenwerkingsverband twee deskundigenadviezen opstelt.
Uitzonderingen:
- EMB-leerlingen (leerlingen met een ernstige meervoudige beperking) kunnen rechtstreeks voor het speciaal onderwijs worden aangemeld. Deze aanmelding hoeft niet via een reguliere basisschool. De school voor speciaal onderwijs vraagt de toelaatbaarheidsverklaring aan.
- Leerlingen die vanaf een voorschoolse instantie komen en het advies speciaal (basis)onderwijs hebben gekregen, kunnen rechtstreeks bij een school voor speciaal (basis)onderwijs worden aangemeld. Deze school vraagt vervolgens de toelaatbaarheidsverklaring aan. Onder voorschoolse voorzieningen vallen het behandelexpertisecentrum (BEC), het medisch kinderdagverblijf (MKD), het kinderdagcentrum (KDC), het audiologisch centrum, de vroeghulpteams en de therapeutische peutergroep (TPG) van Revalidatie Friesland.
- Leerlingen met een visuele beperking (cluster 1) of een auditieve of communicatieve beperking (cluster 2) ontvangen de ondersteuning via een instelling voor visueel beperkte leerlingen of auditief/communicatief beperkte leerlingen. Voor aanmelding voor extra ondersteuning op een reguliere school of op een school voor speciaal onderwijs kunt u voor cluster 1 contact opnemen met Visio, voor cluster 2 met Kentalis. Bij aanmelding op een school voor speciaal onderwijs verloopt de toelaatbaarheidsverklaring via deze school.
- Leerlingen die op een residentiële instelling (een instelling waar jongeren verblijven voor begeleiding of behandeling) zijn geplaatst en onderwijs volgen op een school voor speciaal onderwijs waar de residentiële instelling een samenwerkingsovereenkomst mee heeft, hebben geen toelaatbaarheidsverklaring van het samenwerkingsverband nodig.
- Leerlingen met epilepsie kunnen extra ondersteuning ontvangen van een van de scholen voor leerlingen met epilepsie. De aanvraag van deze ondersteuning gaat via deze scholen. Hiervoor kunt u contact opnemen met het Landelijk werkverband onderwijs en epilepsie.